Pensionsopsparing, værdipapirer og bolig. Alt tæller, når det handler om at sikre sig økonomisk som pensionist. Den 32-årige arkitekt Malene Bergenstoff Jensen gør lidt af det hele.

- Opsparing er et middel til at gøre det, man gerne vil i sin fritid. Det gælder både, mens man er på arbejdsmarkedet, og når man er gået på pension, siger Malene Bergenstoff Jensen.

Siden hun fik sit første job som 13-årig, hvor hun gik med Lokalavisen Frederikssund, har hun tjent sine egne penge. I dag er hun uddannet civilingeniør i Arkitektur og Design og har siden 2011 arbejdet inden for sit fag – i øjeblikket som byplanlægger og projektleder hos Årstiderne Arkitekter.

- Siden 2011 er jeg via mine arbejdsgivere for alvor begyndt at lægge til side til pensionen, men jeg mener ikke, at en pensionsopsparing kan stå alene. Derfor investerer jeg også i værdipapirer, og jeg er desuden ved at undersøge mulighederne for at købe min egen bolig, siger hun.

På vej ind på boligmarkedet

I dag bor Malene til leje i en lejlighed i Vanløse i København, men det er planen inden for kort tid at skifte lejelejligheden ud med en ejerbolig.

- Jeg overvejer i øjeblikket at købe min egen lejlighed. Jeg mener, at det er en god investering – især når det er her i københavnsområdet – og fast ejendom ser jeg som en vigtig del af det at have en god opsparing, siger hun og fortsætter:

- Selvom mine forældre måske godt kunne hjælpe mig økonomisk, er det mit projekt. Så jeg tænker at klare det selv nu, hvor jeg tjener mine egne penge.

Godt opdraget hjemmefra

Malenes tilgang til opsparing kommer ikke fra fremmede. Hendes far har sit eget investeringsfirma og har siden barnsben opdraget hende til at tænke i investeringsbaner.

- Før jeg begyndte på studiet havde jeg en opsparing, og en del af den hjalp min far mig med at investere i værdipapirer. Jeg vil fortsætte med at investere op igennem mit voksenliv, og det tænker jeg vil tælle med i den samlede opsparing, når jeg trækker mig fra arbejdsmarkedet, siger hun.

Og Malene har flere grunde til at sikre sig en så stor opsparing som muligt.

- Min mor blev ramt af Parkinson, da hun var 54. Hun havde glæde af sin opsparing, så hun kunne spæde til sygedagpengene. Så en god opsparing er frihed til at kunne gå tidligere – også hvis man skulle blive ramt af sygdom, siger hun.

Et aktivt liv venter

Som 32-årig kan pensionen synes langt ude i horisonten, og som Malenes mors situation viser, kan der ske meget undervejs. Men Malene er åben for at arbejde længe endnu.

- Hvis man bliver 100 år, er det vel ok at arbejde, til man er 70. Det vigtigste for mig er, at jeg har friheden til at gå, mens jeg stadig har det fysisk godt. Når jeg går på pension, vil jeg sørge for at holde mig fysisk aktiv: Jeg ror en del i fritiden, og det kunne jeg sagtens forestille mig at blive ved med, efter jeg har forladt arbejdsmarkedet, siger hun.