Sampension i kritisk dialog med 38 selskaber om overtrædelse af menneskerettigheder.

Menneskerettigheder er traditionelt set et stort emne i Sampensions ansvarlige investeringspolitik. De seneste syv år har Sampension gennemført 38 kritiske dialoger med virksomheder, der var mistænkt for grove overtrædelser af menneskerettigheder, og ca. 10 pct. af de virksomheder, der er ekskluderet fra Sampensions investeringsunivers, er ekskluderet på grund af menneskerettigheder. Alene i 2017 indgik vi i 18 dialoger om overtrædelse af menneskerettigheder.

”Da en stor del af vores aktieinvesteringer sker i lande med ringere tradition for beskyttelse af det enkelte menneske, end vi har herhjemme, fylder menneskerettigheder en hel del i vores dialog-program,” forklarer investeringsdirektør Henrik Olejasz Larsen.

Et eksempel på overtrædelse af menneskerettigheder er investeringer i virksomheder, som i kraft af deres adfærd krænker menneskerettigheder, eksempelvis på Vestbredden.

Virksomheder har et ansvar for at sikre, at de ikke overtræder menneskerettigheder, når de udfører deres virksomhed. Det gælder generelt, men der er grund til at udvise ekstra omhu, hvor der er tale om aktiviteter på eksempelvis besatte områder eller i områder, der på anden måde er særligt sårbare”, forklarer Henrik Olejasz Larsen.

I juni sidste år indførte Sampensions bestyrelse en ny politik på området, som gælder for investeringer foretaget af Sampension Liv, Arkitekternes Pensionskasse og Pensionskassen for Jordbrugsakademikere & Dyrlæger.

”På baggrund af vores nye politik har vi kigget nærmere på, om der er selskaber i aktieporteføljerne, der optræder i Eiris Foundations BIOL-database (Business in Occupied Lands). Resultatet blev, at to israelske banker, Hapoalim og Leumi, samt Heidelberg Cement og Bezeq blev sat på eksklusionslisten for finansiering af bosættelser og for udvinding af naturressourcer og etablering af infrastruktur til telekommunikation i besat område,” siger Henrik Olejasz Larsen.

Sampension har efterfølgende også ekskluderet Motorola Solutions på grund af selskabets aktiviteter på Vestbredden.
Ifølge Sampensions politik skal virksomhedernes aktivitet have en “væsentlig negativ indflydelse på den sociale og økonomiske livssituation i området eller virke eskalerende for en konflikt” for at komme på kant med politikken.